Як правильно вмиватись по-корейськи?

Очищення є найважливішим етапом у корейській схемі догляду за шкірою, але як ми можемо переконатися, що робимо це правильно?

У цьому допоможе ця стаття, створена на основі відеороликів корейських дерматологів д-ра Санг-Вука Лі, д-ра Гванг Хюн Чо та д-ра Ха-Еун Лі на Youtube про те, як треба очищати шкіру, які стали вірусними в Кореї та набрали понад мільйон переглядів.

Навіщо вмивати обличчя?

Просто тому, що впродовж дня наші обличчя забруднюються. Так само, як ми завжди миємо руки, ми повинні мити обличчя, щоб видалити весь макіяж, сонцезахисний крем та забруднення з вулиці.

Найкращий спосіб очистити обличчя — це видалити весь бруд, не пошкоджуючи шкірний бар’єр.

Зараз розберемо, як ми можемо досягти цієї мети.

Яка найкраща температура води для вмивання?

Тепла вода найближча до природної температури шкіри та сприяє кровообігу.
Ось чому зазвичай не рекомендується мити обличчя під душем, оскільки вода в душі може бути занадто гарячою. Якщо температура води занадто висока, це розширить ваші кровоносні судини, викликаючи почервоніння. А контраст з холодною водою змусить ваше обличчя червоніти ще довше!

Чи потрібно подвійне очищення?

Подвійне очищення передбачає видалення макіяжу, SPF та шкірного жиру (природного жиру шкіри) за допомогою очищувального засобу на масляній основі або очищувального бальзаму. Цей перший етап супроводжується більш глибоким очищенням пор, видаленням бактерій, поту та старих клітин шкіри.

За словами доктора Лі, подвійне очищення є безперечно необхідним, якщо ви використовуєте сонцезахисний крем SPF. Зараз широко відомо, що сонцезахисний крем потрібен щодня, незалежно від погоди, оскільки сонячні промені потрапляють на нашу шкіру навіть через тучі.
Засоби з SPF містять інгредієнти, які важко змити, такі як діоксид титану та оксид цинку. Тому просто необхідно вмикатись в два етапи, щоб очистити шкіру від усіх залишків сонцезахисних фільтрів.

Важливо! Якщо у вас зʼявляються висипання кожного разу після використання крему з SPF, то доктор Лі наполегливо радить перевірити, як ви очищаєте шкіру після них, оскільки це може бути причиною проблеми, а не SPF.

1-ша частина подвійного очищення - використання гідрофільного масла або очищуючого бальзаму.
Якщо у вас жирна шкіра, будь-який залишковий жир від очищуючих засобів на масляній основі може забивати пори, спричиняючи висипання. Тому для 1-го етапу використовуйте очищуючу воду, очищуючий лосьйон або очищуючий гель.

2-га частина подвійного очищення - це вмивання обличчя за допомогою пінки.
У той час як доктор Джо рекомендував очищуючу піну з низьким рівнем PH, доктор Лі рекомендував обрати те, що підходить вашому типу та стану шкіри. Якщо у вас нормальний тип шкіри без проблем, тоді ви можете використовувати лужні миючі засоби (наприклад, мило) або продукти з нейтральним рівнем PH7. Вони дуже ефективні для видалення всіх забруднень з вашого обличчя.
Але якщо ви відчуваєте, що ці очищувальні засоби сушать або стягують ваше обличчя, перейдіть на більш м’які миючі засоби з рівнем PH 4,5-5,5.
Якщо і з ними присутня сухість та дискомфорт, тоді перейдіть на ензимну пудрою або очищуючий мус.

Важливо! Якщо ваша шкіра надзвичайно чутлива, використовуйте лише м’яку очищуючу пінку з низьким рівнем pH на обох етапах подвійного очищення. Якщо ви відчуваєте, що вона недостатньо добре очищає, то можете спробувати подвійне очищення, використовуючи під час 1-го етапу очищувальну воду.
Також намагайтеся уникати наведених нижче інгредієнтів, вибираючи корейський засіб для вмивання: ацетон, спирт, пропіленгліколь, AHA, лаурилсульфат натрію, хлорид бензалконію, вивільнювач формальдегіду, ментол, бензиловий спирт, сечовина, карбонова кислота, ланолін.

Обовʼязково спочатку добре вспіньте засіб з водою у ваших долонях, щоб утворилося багато піни та бульбашок. Не наносьте безпосередньо на обличчя пінку з упаковки та не розтирайте її на шкірі для утворення бульбашок. Оскільки це очищає лише поверхню вашого обличчя. Адже ми хочемо, щоб бульбашки проникали в пори та кожна маленька частинка бруду та шкірного сала була видалена.

Скільки часу витрачати на вмивання?

Приблизно 1 хвилина на кожен етап очищення. Помасажуйте обличчя вашим очищуючим засобом приблизно 40-60 секунд. Менше 1 хвилини може не змити весь бруд, а більше 1 хвилини може пошкодити ваш шкірний бар’єр. Завершіть вмивання споліскуючи обличчя водою протягом приблизно 1 хвилини. Тому що більше 1 хвилини може зневоднити вашу шкіру.

Скільки разів треба вмиватися?

Двічі на день вранці та ввечері. Більше вмиватись не потрібно, бо це призведе до пересушення та пошкодження захисного барʼєру шкіри.

Чи можна вранці вмиватися тільки водою?

Доктор Лі стверджує, що це залежить від стану вашої шкіри.
Якщо ваша шкіра пошкоджена великою кількістю висипань або екземою, краще не використовувати засоби для очищення зранку, бо це може викликати більше подразнення. Оскільки клітини шкіри захищають ваше обличчя, коли його шкірний бар’єр пошкоджений (так, навіть ваші мертві клітини шкіри!), зволоження — найкраще, що можна зробити, щоб допомогти вашій шкірі залишатися захищеною та зволоженою.

Більшість людей належать до категорії не дуже пошкодженої шкіри, тому краще використовувати засіб для очищення, наприклад, пінку для очищення вранці, оскільки після сну залишаються забруднення, залишки відмерлих клітин та шкірне сало, які потребують очищення.

Як змивати засоби з обличчя? 

Акуратними рухами знизу вгору. 

Як щодо очисних пристроїв? 

Усі 3 дерматологи не рекомендували пристрої, оскільки вони можуть пошкодити наш шкірний бар’єр, якщо перевищувати необхідний час впливу на шкіру. Існує також проблема гігієни, оскільки зазвичай люди тримають ці пристрої у своїх ванних кімнатах, де висока вологість та сприятливі умови для розмноження бактерій на пристрої для вмивання.

Підводячи підсумок, найперше – дізнайтеся свій тип шкіри та її поточний стан.
Використовуючи правильний засіб для вашої шкіри, мийте обличчя двічі на день вранці та ввечері теплою водою.

Гарного очищення, щасливої шкіри!